İrfan Önal: İlk işim 'Kentsel dönüşüm'

CHP Bayraklı Belediye Başkan adayı İrfan Önal, minibüsçü esnafıyla bir araya geldi. Göreve geldiğinde ilk işinin kentsel dönüşüm olacağını vurgulayan CHP'li İrfan Önal, 'Doğru bir planlama olursa yine insana yakışır, sizin de talep ettiğiniz, hakkınız olan o alanları planlayacağız' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bayraklı Belediye Başkan adayı İrfan Önal, İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası yönetimi ve üyeleriyle buluştu. Esnafların sorunlarını dinleyen CHP’li Önal, çözüm önerileri ve göreve gelirse yapacaklarını aktardı. Her geçen gün ağırlaşan ekonomik koşullara değinen İrfan Önal, “Minibüs fiyatları artmıyor. Sebebi biz değiliz ama şunu söyleyeyim; bir yerde arttığında da insanlar, fark ediyorsunuz 2 kilometrelik yolu yürüyor minibüse binmiyor. Bayraklı İlçesinde birçok yerde maalesef insanlar bunu fazlaca dile getiriyor. Yani biz bir minibüse bile binemediğimiz için bu kadar yolu yürüyoruz. Vatandaş kendi cephesinden haklı, siz de kendi cephenizden haklısınız. En nihayetinde arkadaşlar bu kentin değerlerini oluşturmak, arttırmak ve daha yaşanabilir, daha güçlü bir ekonomiye getirmenin yolu planlı bir kentleşmeden geçiyor” dedi.

 ESNAFTAN DURAK TALEBİ

 Esnafın durak yerimiz yok taleplerini yanıtlayan İrfan Önal, “Başkanımızın da söylediği gibi birçok yerde aslında durağımız yok. Durak olan yerlerde ise konteyner koyacak yerimiz yok. Birçoğumuz da bu 50 yıldır yaşanan çarpık kentleşmeyle gelen sorunun müsebbibi olmasa da en nihayetinde sonucunu çekenlerdeniz. Bununla ilgili benim söylediğim, diğerlerinin tartıştığı nokta şu arkadaşlar; ben Bayraklı belediye başkanı olarak seçildiğim ilk andan itibaren planlama süreçlerini hızlandıracağım. Bizim 3-4 mahalle dışındaki bütün yerlerimiz dönüşüme acil ihtiyacı olan yerler. Oralarda da Türkiye'ye örnek olabilecek gelişmeleri plan notları ile birçok noktada hak sağladık. Yani Mansuroğlu, Manavkuyu, Özkanlar tarafları Osmangazi'nin bir kısmı, depremden hemen sonra kendi evlerini yapmak istediklerinde geçmişten aldıkları hakları koruyamayacaklardı. Biz bu notları Büyükşehir'e ilettik. Bunun beraberinde insanlar yüzde 30 yüzde 40 eski inşaat alanlarına kavuştular. Beraberinde artık yine dönüşüm olmuyor yine kimse inşaat önermiyor. Kendi inşaat alanı olmasa bile bugün için söyleyeyim 3-4 milyon parayla ancak inşaat yapabileceklerini söylediler. Bu maliyetlerin bir kısmını yükseltmek noktasında parsel bazında Bayraklı'da yer yer %20, ada bazında birleşen vatandaşlarımız %30 emsal artış aldı. Bu beraberinde neyi getirir? Aslında inşaat maliyetlerinin yarısının alınması demek” diye konuştu.

 İNSANA YAKIŞIR ALANLAR

 Seçim vaadini açıklayan Önal, “Ben göreve geldiğim ilk andan itibaren ilk işim kentsel dönüşüm noktasında bu planları yapmak olacak. Akabinde de hiç kimseye vatandaşlarımızı muhtaç etmeden yine uygulama kısımlarını belediyenin parasıyla, imkanlarıyla, çalışanlarıyla bunların düzeltilmesi ve yapılması olacak.  Yani kısaca biz yine kendi söküğümüzü dikmek zorundayız. Bununla beraber eğer doğru bir planlama olursa yine insana yakışır, sizin de talep ettiğiniz, hakkınız olan o alanları planlayacağız.  Hem vatandaşımızın daha rahat bir şekilde geldiğinde bekleyebileceği durağı hem de minibüslere binebilecekleri alanları oluşturabileceğiz alanları planlayacağız.  Yarın çocuklarımıza ve belki de torunlarımıza bırakabileceğimiz alanlarımız, sitelerimiz olacak. Bu aslında bir kentin zenginleşmesidir. Diğer rakiplerimizden ayrıştığımız nokta bu; 3-5 müteahhiti zenginleştirmek değil, kimseyi yerinden yurdundan etmeden Bayraklı'da yaşayan bütün vatandaşlarımıza bu imar hakkını tamamen vatandaşa hizmete, vatandaşın kendisine sunulması noktasında biz takipçi olacağız. Yani vatandaş tapusunu aldığında diliyorsa kendi inşaatını yapacak, diliyorsa bir müteahhit ile anlaşacak, diliyorsa da kooperatife gidip bunları yapacak” dedi.

 ‘YANINIZDA OLACAĞIMA SÖZ VERİYORUM’

 Esnaftan destek isteyen Önal, “Ben göreve geldiğimde bunların da takipçisi olacağım. Ama bunların Bayraklılı arkadaşlarımızın bana desteği ile dayanışmasıyla ve benimle beraber hak mücadelesi ile gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Daha kısa süreli çözümler noktasında boş alanlara kadar geldiğimizde daha sistemli yapmaya çalışacağız. Yine az önce bahsettiğim bu insanların bir araya gelmesiyle beraber, sizlerin dayanışmasıyla, sizlerin bir araya gelmesiyle size bu noktada öncülük yapacağımın da sözünü veriyorum. Size uygun alanlar oluşturulması benim önceliklerim arasında olacak. Sizlerin bu mücadelede yanımda olmanızı istiyorum. Mücadelemde ben yanınızda olacağıma söz veriyorum. Benim de belediye başkanı olma sürecimde sizlerden destek bekliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

irfan önal aday Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal seçim belediye kentsel dönüşüm münibüsçü esnaf